Attention stone - Veemarkt

contact

Stationsstraat 6
Waalwijk
Plan your route

from your location

Cattle Market (1516-1935)

Dankzij de gemeente Waalwijk liggen er 24 attentiestenen in de gehele gemeente. De geselecteerde objecten in Baardwijk, Besoijen en Waalwijk speelden een rol ten tijde van de herindeling (1922). De stenen zijn gekoppeld aan deze website en de route genaamd "Op pad in de historische Langstraat”.

Waalwijk's position was strengthened in 1303 when, in addition to city rights, it received the privilege of...

Cattle Market (1516-1935)

Dankzij de gemeente Waalwijk liggen er 24 attentiestenen in de gehele gemeente. De geselecteerde objecten in Baardwijk, Besoijen en Waalwijk speelden een rol ten tijde van de herindeling (1922). De stenen zijn gekoppeld aan deze website en de route genaamd "Op pad in de historische Langstraat”.

Waalwijk's position was strengthened in 1303 when, in addition to city rights, it was granted the privilege of organizing annual fairs. The merchants also received ducal protection. The first fair was held on the Wednesday before Pentecost, the second on the Wednesday before Ascension and the third on the Thursday after St. Remigius (January 13). This made the annual fairs of Waalwijk among the oldest in the Meierij. These late medieval fairs were held in Waalwijk until the sixteenth century. From 1567, two large horse fairs were held annually, which were widely known and attracted many people to Waalwijk. So many people and animals came that not everyone could find accommodation and there were not enough stables for the horses. The horse fairs continued until the beginning of the nineteenth century.

Ossenweiderij
In de zestiende en zeventiende eeuw was Waalwijk het centrum van de ossenhandel. In het topjaar 1621 werden in Waalwijk 730 ossen aangevoerd en in Besoijen 398. Deze ossen kwamen van heinde en verre. Handelaren trokken naar de Elbemarkt bij Hamburg om Deense ossen aan te schaffen. Een kudde ossen die naar de Langstraat werd gedreven, bestond vaak uit 40-50 stuks en twee à drie veedrijvers.  De ossen werden in de vruchtbare uiterwaarden van de Oude Maas vetgemest en werden in het najaar weer verkocht.

Beestenmarkt
De oudste vermelding van een weekmarkt dateert van 1516. De vrijdagse weekmarkt was befaamd om de handel in rundvee. Vanaf circa 1844 tot 1874 was „Beestenmarkt” de gangbare benaming voor het stukje Grotestraat, ter hoogte van het in 1866 aangelegde marktplein (de Markt). Zowel in de „Cloostersteeg” (de huidige Stationsstraat) als in de Grotestraat werden indertijd de wekelijkse, drukbezochte paarden- en beestenmarkten gehouden. De straatmest die bij de veemarkt achterbleef, werd opgeslagen in de (nog onbebouwde) Putsteeg, achter de gasfabriek. Deze werd verkocht in naam van de burgemeester, de opbrengst kwam ten goede aan de gemeentekas. De Cloostersteeg was een zandweg naar het zuiden, en van groot belang voor de Waalwijkse economie. Op marktdagen kwamen er soms honderden karren per dag door de Cloostersteeg. Handelaren gaven aan voor hun handel in paarden en ander vee uit te wijken naar Baardwijk. Het zou in Waalwijk te smerig zijn. Zij zagen in de zestiende eeuw hun argument „vuylichheit van de straeten” vervallen met de aanleg van de „’s Heeren Straete” (huidige Grotestraat) als geplaveide straatweg. Keizer Karel V verleende in 1526 en 1530 Waalwijk toestemming om van Besoijen tot Baardwijk 600 roeden straatweg aan te leggen. Als materiaal werd kasseistenen gebruikt. In 1879 werd de Cloostersteeg tot de spoorlijn bestraat met basalt straatkeien. Omstreeks 1900 ging het bergafwaarts met de veemarkten, in de jaren ’30 viel geleidelijk het doek.

here you go

Stay tuned for all the news!

There is plenty to see and experience in De Langstraat. Read about it in our inspiration magazine.

The magazine is available for free at numerous hospitality venues in the region and our TIPs.

Subscribe to our newsletter at the bottom of the page and follow us on Facebook and Instagram.